aBázis KAPCSOLAT BLOG CSAPAT ÓRAREND ÁRAK GALÉRIA
EDZÉSEINK
AKCIÓK/HÍREK GYIK

Blog

Üdvözlünk aBázis blogján!

protein

Táplálékkiegészítők- A Fehérje

aBázis blog 5 Nov 12, 2019


Ha edzünk már egy ideje, egy idő elteltével elkezdünk érdeklődni a táplálékkiegészítők iránt. Új rovatunkban sorra vesszük a legfontosabb táplálékkiegészítőket, kezdjük a fehérjével.

Mi is a fehérje?

A fehérjéket úgynevezett aminosavak alkotják, ezekből az emberi szervezetben húszféle fordul elő. Közülük tízet saját magunk is képesek vagyunk előállítani szintézissel, a másik tízet viszont nem, de mivel az élethez szükségesek, ezért a táplálkozásunkkal kell bevinni őket. Ezeket hívjuk esszenciális aminosavaknak, azokat a fehérjéket pedig, amelyek ezt a tizet is tartalmazzák, teljes értékű fehérjéknek.

A fehérje fogyasztása különösen fontos edzés után. A fehérje biztosítja az izomépítéshez szükséges aminosavakat, amelyek a sérült szöveteket visszaépítik és tovább erősítik. A fehérje bevitele az izmok hidratálását is biztosítja. Az aminosavak az immunrendszert is erősítik, amely ellenállóbbá tesz a megfázás és más fertőzések ellen is! A klinikai tanulmányok bebizonyították, hogy a tejsavó fehérje antikarcinogén hatású, vagyis segít megelőzni a rákos megbetegedéseket. Megemeli a glutation szintjét, amely egy nagyon fontos antioxidáns. Az edzés utáni fehérjepor nem más, mint magas minőségű koncentrált élelmiszer. Fontos szerepe abban van, hogy egy kemény edzés után azonnal tápanyaghoz juttatja a kimerült izmokat, így rögtön megkezdődhet a regenerálódás.

Bench

Mikor és mennyit?

Egy étkezés alkalmával maximum 30 g fehérjét tud lebontani a szervezet. Ennél több csak a veséket terheli meg, de nem hasznosul, így felesleges minden étkezés mellé plusz fehérje turmixot inni. Fogyasztása szempontjából kiemelt időpontok ébredés után, illetve edzés után, ilyenkor ugyanis kiválóan képesek hasznosulni a bevitt fehérjék. Edzés előtt közvetlenül nem ajánlott az emésztőrendszerünket shake-el terhelni, inkább fogyasszunk aminosavat. Napközben gyors felszívódású, lefekvés előtt lassabb felszívódású fehérjét célszerű választani, hogy a nap folyamán egyenletesen tudjuk biztosítani a fehérjebevitelt. Az izmok akkor növekednek a leggyorsabban, ha folyamatosan el vannak látva fehérjével. Sajnos sokan elkövetik azt a hibát, hogy reggel alig fogyasztanak fehérjét, este pedig jön a proteinpor, a proteinszelet, a csirkemell és a cottage cheese is. Edzés után nagyjából 15 percen át áll nyitva az úgynevezett anabolikus kapu. Ez azt jelenti, hogy ebben az időtartamban a szervezet sokkal hatékonyabban tudja hasznosítani a bejuttatott tápanyagokat, mert kiéhezett állapotban van. Egy átlagos felnőtt szervezet számára naponta testsúlykilogrammonként 0,8-1,2 g fehérje fogyasztása javasolt. A sportolóknak pedig testsúlykilogrammonként 2-2,6 gramm. Ennél többet nem célszerű bevinni, ugyanis vesekárosító hatása lehet. Edzés után pedig testsúly-kilogrammonként 0,5 g fehérje ajánlott.

Tényleg szükség van rá?

"Régen szalonnát ettünk fehérkenyérrel, meg kolbászt, mégis szikárak voltunk."- mondják az öregek. Valóban, de ők nem irodában dolgoztak, nem autóval jártak mindenhova, hanem napi 12-16 óra nehéz fizikai munkát végeztek. Ez teljesen más típusú terhelés. Emellett az elmúlt 50 évben az élelmiszerek minősége és ezáltal vitamin mértéke csökkent, valamint az emberi szervezet tápanyag igénye a fokozott stressztől, és egyéb hatásoktól a duplájára nőtt. Ahhoz, hogy elég legyen a természetes úton bevitt vitamin, kilószámra kéne ennünk a különböző zöldségeket, és gyümölcsöket. Így van ez a fehérjével is! A megnövekedett igénybevétel miatt, más úton is szükség van a bevitelre. A helyzet az, hogy amennyiben edzel, az edzés utáni fehérjeturmix kötelezően ajánlott! Persze a megfelelő táplálkozás és edzés hiányában ez sem csodaszer. Ne edzés helyett igyuk, vagy ebéd helyett fogyasszuk. Ez egy kiegészítő, ezt sose felejtsük el.

2