aBázis KAPCSOLAT BLOG CSAPAT ÓRAREND ÁRAK GALÉRIA
EDZÉSEINK
AKCIÓK/HÍREK GYIK

Blog

Üdvözlünk aBázis blogján!

Deadlift

Magyar siker a világbajnokságon

aBázis blog 3 Okt 29, 2019


Barna Tamás 2019. október 23-án a -90kg kategóriában 5. helyezést szerzett a GPC világbajnokságon erőemelés kategóriában. Tamás 720 kg-al érte el ezt az eredményt. A felkészülésről, és versenyélményeiről kérdeztük.

Bench

Mióta foglalkozol versenyszerűen erőemeléssel? Miért pont ezt a sportot választottad?

2014 végén kezdtem a sportspecifikus, tervszerű erőemelő felkészülést, a versenyzést pedig 2015-ben. Egész életemben szerettem sportolni futni/kosarazni/focizni bármit, amiben lehetett versenyezni, aztán mikor először eljutottam egy kis oldschool terembe és láttam, majd kipróbáltam a súlyokat, rögtön tudtam, hogy az erő fejlesztés és a minél nagyobb ellenállások legyőzése, ami nekem kell.

Hogyan készültél a versenyre? Volt-e speciális edzésterved, vagy a megszokott menetrend szerint edzettél?

Vannak fix dolgok pl a periodizálás: alapozás - formába hozás - peaking és vannak rugalmasak, amik személyre szabottá teszik az edzéstervet: a célok és hiányosságok. Ennek megfelelően az edzéstervem alapozó időszakában priorizáltam a gyengeségeim és azok javítása volt fókuszban, az alaperő növelése mellett. A további 2 periódus nálam menetrendszerű, csak az intenzitáson van némi finomhangolás.

Hogy értékeled az eredményed, mennyire vagy elégedett?

A versenyszervezés remek volt, maximálisan jó volt a peakingem és új egyéni csúccsal zártam. Sajnos voltak rontott fogásaim, amik ugyan hátráltattak, de ezekből rengeteg igazi versenytapasztalatot szereztem. Összességében tehát elégedett vagyok.

Milyen volt a mezőny?

Valószínűleg a világkupa legnépesebb kategóriája volt a maga 18 indulójával. Sokszínű, felkészült és iszonyat kompetitív, így tudnám leginkább jellemezni. Végig éles versenyben voltunk a dobogóért, amit sajnos nem nekem sikerült megszerezni, de annyira izgalmas volt, hogy ezt sem bánom igazán.

Hogy érzed most, miben kell fejlődnöd, esetleg kell-e valamiben változtatnod, edzés, táplálkozás, koncentráció?

Fejlődnöm szinte mindenben, hiszen soha semmi nem lehet elég jó, de a hangsúly a koordináción és stabilitáson lesz. Változtatnom nem igazán kell, hiszen elég komplex volt eddig is az edzésem, mindössze a fókusz tolódik el némileg. A táplálkozásban inkább mennyiségi változtatások lesznek, mint minőségi, mert kell némi extra kalória, hogy kitöltsem a súlycsoportot.